2009. február 8., vasárnap

Ganca Gálffi Lacitól


Borzalmas a neve, de remek az íze!
A Katharina Blum próbái folytak a Pesti Színházban. Amikor épp nem vagyunk a színpadon, a társalgóban rendszeres fejben főzés zajlik. Egy ilyen alkalommal tanultam meg színpadi férjemtől, Gálffi Lacitól, ezt a remek édességet.
Ugye?! Hát itt ez a Ganca. Legközelebbi rokona a túrógombóc, csak sokkal könnyebb, és túró sem kell hozzá.
Tulajdonképpen egy könnyű tejbegríz, amit kanál segítségével prézlibe szaggatunk. Megforgatjuk benne, és tányérra szedve lekvárral (lsd. a képen), vagy cukros-vaníliás tejföllel esszük.
(Tejbegríz: fél liter tejet kis cukorral, vaníliával felforralunk, mielőtt elkezden kifutni, beleszórjuk a búzadarát. A mennyiségről ebben az esetben nem tudok beszámolni, a lényeg, hogy kicsit tovább főzve olyan sűrűségű legyen, hogy ha egy kanállal szaggatjuk, formálható legyen, tehát ne follyon, de ne is legyen túl kemény. A zsemlemorzsát pedig egyszerűen vajon kell megpirítani, a szokásos módon.)

Hozzávalók:
- tej
- búzadara
- cukor
- vanília (akár esszencia, akár rúd, akár vaníliás cukor)
- zsemlemorzsa
- ráma
- lekvár vagy tejföl, vagy amit akartok...

2 megjegyzés: